Strømselgernes dårligste kunde

9. oktober 2012

STRØMKUTT: En gjennomsnittlig husholdning i Norge bruker 16.000 kilowattimer strøm i året. Ron Bruinvis og Jutta Rimpler klarer seg med 3.000 kilowattimer i sitt lure hus.

Publisert i Dagsavsien 08.10.2012

Tor Sandberg

Fredrik Bjerknes (foto)

 

TINN (Dagsavisen): Ikke bare er huset lurt. Det er også i stand til å lure folk. For med laftede vegger og torvtak ser det ut som om det har ligget der i skogkanten i all tid. Men i virkeligheten er det ikke bare splitter nytt, det er også et hus for framtida.

– Energi blir sett på som en vare. Men hvis du ser på energi som et fellesgode, da blir det umoralsk å sløse med den. Den holdningen er del av vår livsfilosofi, sier Bruinvis.

Grundig planlegging

Veien til det lure huset i Tinn kommune i Telemark er både lang og kronglete for besøkende fra Oslo. Lang og kronglete har også veien vært for Bruinvis og Rimpler.

– Jeg er født og oppvokst i Nederland. Så flyttet jeg til Tyskland. Der møtte jeg Jutta. I 1996 kom vi til Norge. Først bodde vi i Sigdal, før vi flyttet hit i 2003, forteller 56-åringen på prikkfritt norsk.

– Men hvorfor akkurat hit til Tinn, så langt utenfor allfarvei?

– Vi flyttet til naturen og for å få god plass, svarer Bruinvis.

Og det har samboerparet virkelig fått i bøtter og spann. Den nye eneboligen, som har en grunnflate på 90 kvadratmeter, ligger på en seks mål stor tomt 600 meter over havet. Utsikten er formidabel. På en klar dag kan samboerparet se flere mil.

Langsiktig tenkte også samboerparet da det lure huset skulle bygges. Prosjektet startet allerede i 2000.

– Da hogde vi tømmeret til huset, forteller Rimpler med et smil.

Selve byggingen startet for åtte år siden. Siden har Bruinvis og Rimpler sett huset vokse sakte fram rundt seg. Nå er de omsider så godt som ferdige.

– Det at byggingen har tatt tid, har stort sett vært positivt. Mange av løsningene har kommet på plass fordi vi har hatt tid til å tenke oss om og få ideer som vi kunne prøve ut, forteller Bruinvis.

Elektrisk sjokk

Lenge før byggingen begynte, visste han nøyaktig hva slags hus han ville ha.

– Huset skulle være nær 100 prosent laget av miljøvennlige materialer, strømforbruket skulle være lavt, og vi ville ha biologisk mangfold på tomta, forteller Bruinvis.

2,2 millioner kroner senere kan samboerparet konstatere at de har fått det som de ville. Men hvorfor ville de?

– Strømsparing sitter plantet i oss. Vi er oppvokst med foreldre som var opptatt av strømsparing, sier Rimpler.

Paret fikk derfor elektrisk sjokk da de kom til Norge.

– Det er absurd at det finnes hytter på Gaustablikk som bruker 50.000 kilowattimer i året, sier Bruinvis.

– Slik blir det med boblebad ute.

Miljøengasjementet hos Bruinvis og samboeren har gradvis vokst seg større. I mange år har han vært medlem av Framtiden i våre hender. Nå har han også innledet en politisk karriere som relativt nyutnevnt fylkesleder for Miljøpartiet De Grønne.

– Systemet burde straffe sløsing med strøm. Egentlig burde det ha vært slik at en mindre del av strømforbruket skulle ha vært nesten gratis, og så burde forbruk ut over det ha kostet mye mer. Hadde dere ikke et slikt system i Norge før?

– Men å bruke så lite strøm som dere, klarer vel de færreste?

– Alle kan ikke gjøre som oss. Det krever en langsommere livsstil, og du må være mer hjemme. Men nordmenn må gjøre noe med sitt forhold til strøm.

tor.sandberg@dagsavisen.no