Hydros metode
Hydros uakseptable utslipp i Brasil.
Hydros uakseptable utslipp i Brasil.
Norge var et fattig land på den tiden. I dag er samfunnsbyggerrollen blitt erstattet av etiske retningslinjer, og slagord som «the Hydro Way». Noe av etikkarbeidet er motivert ut fra feilgrep og rettmessig kritikk. På 90-tallet gikk Hydro på en etikksmell i India. Utkal-prosjektet skapte en enorm konflikt i lokalsamfunnet. Hydro solgte seg ut, urfolk og lokalbefolkning satt igjen som taperne. Hydro skaffet seg en bedre etikkpolicy. Men innenfor snevre rammer. Selskapet bygger ikke lenger opp hele samfunn der de etablerer seg, selv om behovene kan være enorme.
Hydro har etablert verdens største aluminafabrikk, Alunorte i Brasil, som har forårsaket store utslipp i løpet av den siste måneden. Svein Richard Brandtzæg sier selv at han aldri tidligere i sine ni år som konsernsjef i Hydro har opplevd en like stor krise som den selskapet nå står overfor i Brasil.
Først avviste de påstandene om utslipp fra anlegget. Senere har de måttet innrømme at det har skjedd flere ganger, og at det har vært gjort bevisst og målrettet. Var disse utslippene, som ikke var godkjente av myndighetene, i tråd med selskapets verdier? Var det å nekte for utslippene i flere uker i tråd med den kulturen som det engang stolte selskapet står for? Svaret på disse spørsmålene bør være nei, men det er ikke nok.
Det hjelper lite med fine ord på nettsiden, hvis de ansatte handler ut fra andre normer. Det hjelper fint lite med etikk og flotte verdier, hvis de ledende ansatte vet at det viktigste av alt er å øke profitten. Det hjelper lite med en stolt historie som samfunnsbygger, dersom snevre mål om finansiell avkastning har overtatt selskapets DNA.
Verden trenger selvsagt aluminium. Men verden trenger i enda større grad rent drikkevann. Aldri har naturverdiene vært mer truet av menneskenes virksomhet. Dette må Hydro ta innover seg, slike utslipp er uakseptable og skal ikke skje.
Hydro må være et selskap som løser problemer, ikke et selskap som ødelegger livsgrunnlaget til folk i Brasil. Selvsagt bør denne saken diskuteres av eierne: Næringsdepartementet og politikerne på Stortinget må forsikre seg om at de kan stole på at etikken er i orden og etterleves. Men selskapet selv må ta grep. En av Hydros verdier er respekt. «We are mindful of our actions, and take responsibility for their impact».
Vi forventer at selskapet nå rydder opp i Brasil, og at konsernledelsen tar tak og sørger for at kulturen i alle deler av selskapet lever opp til de visjonene og verdiene som selskapet sto for da de bygde opp sin virksomhet i Telemark på begynnelsen av forrige århundre.
Ron Bruinvis, fylkesrepresentant MDG Telemark
Arild Hermstad, kandidat for nasjonal talsperson i MDG (avbildet)
Innlegget er publisert i Porsgrunns Dagblad 16/3 – 18